Bahan-bahan
4 ekor ikan kembung
2 biji bawang besar - di potong dadu
1 biji tomato - di potong dadu
1 biji limau kasturi
4 biji cili api - Kalau nak letak banyak ikut suka pun boleh
1/2 biji cili besar - Kalau nak letak sebiji pun boleh
Air asam jawa
Seinci belacan bakar
Gula
Garam
Cara Membuatnya
1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam. Rebus ikan dengan sekeping asam gelugor. Angkat ikan dan ketepikan.
2. Ambil air rebusan ikan dan masukan belacan dan asam jawa. Picitkan dan buang hampas asam jawa.
3. Masukan hirisan bawang, tomato dan cili.Perah air limau. Masukan gula. Gaul hingga rata
4. Tuang bancuhan air asam yang dibuat tadi ke atas ikan.
# Selamat mencuba.
Nota:
Kalau nak tukar dengan daging, perut lembut, atau kerang pun boleh. Gunakan teknik memasak yang diajar oleh Puan Roshima ini.
Posting Komentar